passzívház

Passzívház
Működési elvek

Gépészet

Gépészet

 

Miután passzívházunkat körültekintően és alaposan légtömörré tettük, gondoskodni kell a friss levegő bejuttatásáról. Jó levegőminőség csak akkor érhető el, ha az "elhasznált" levegőt rendszeresen kicseréljük friss kültéri levegővel. Napi két ablaknyitás ezt nem oldja meg.

 

 

A szellőztetés akkor működik megfelelően, ha a friss kültéri levegő a nappaliba, a gyerekszobába, a dolgozó- és hálószobába kerül bevezetésre, a meleg de elhasznált, oxigén szegény levegő pedig onnan -ahonnan amúgy is elszívást alkalmaznánk -a fürdő, mellékhelyiség és a konyha irányából távozik. A távozó meleg levegő viszont jelentős energiatartammal bír, ezért a légtechnikai berendezések mindig hővisszanyerővel üzemelnek.


Így a távozó levegő hőjét a bejövő hideg levegő felmelegítésére lehet fordítani. A legmodernebb légtechnika ma már 75-99%-os hővisszanyerést is lehetővé tesz. A szellőztető berendezések hatékonyságának a javítására egy további lehetőséget kínálnak
a földhőcserélők. A föld télen átlagosan melegebb, nyáron hidegebb, mint a kültéri levegő. A friss levegőt ezáltal a föld képes előmelegíteni, illetve előhűteni. Ez tovább fokozhatja a légtechnika - és a ház - energiahatékonyságát.

Légtechnika

 

 

Légtechnika

A légtechnikai berendezésekkel nem csak az energiatakarékosságot szolgálhatjuk. Mivel nem kell az ablakot kinyitni, a bevezetett levegő szűrésével gondoskodhatunk a teljesen tiszta, por- és pollenmentes levegőről, ami a légúti megbetegedésekben szenvedők számára igen fontos lehet.

És ami nem követelmény, de előny:
• Kompakt kubatúra: a túlságosan megmozgatott homlokzat, a bonyolult alaprajz növeli a geometriai hőhidak számát. Ha nem lehet ezt elkerülni, fokozottan kell a hőszigetelés vastagságára ügyelni.
Kerüljük a sarokablakok és más, nehezen szigetelhető szerkezeteket!
• Az üvegezett felületeket nem maximalizálni, hanem optimalizálni kell. Gondoljunk a nyári hőterhelésre is!
• Az épületet érdemes déli tájolásúra kialakítani, de ez nem követelmény. Minden építési mód (könnyűszerkezetes, tégla
vagy beton) alkalmas passzívház létrehozására, csak az eszközöket kell helyesen megválasztani! (forrás:austrotherm magazin)