passzívház

Passzívház
Működési elvek

Cikkek

A fémet is megolvasztja az új napkollektor!

2008.07.26
Az InsideTech weboldal értesülései szerint napjainkban az úgynevezett fotovoltaikus technológia a legelterjedtebb; ez lényegében a hagyományos napelempaneleket jelenti. Ám egyre-másra bukkannak fel új fejlesztések, amelyek hatékonyabban aknázzák ki a Nap sugarait.

Ilyen a parabolikus napkollektor is, egy parabolaantennához hasonló szerkezet, amellyel a sugarakat egyetlen pontba fókuszálva rendkívül magas hőmérséklet érhető el. A kollektor fókuszába helyezett vízzel vagy egyéb folyadékkal az energia tárolható és továbbítható, majd a rendszerbe iktatott turbina és generátor segítségével elektromossággá alakítható.

Ez a technológia viszonylag újnak számít, s valós potenciálja egyelőre ismeretlen. A Massachusetts Institute of Technology nemrégiben betekintést engedett a lehetőségek tárházába, ugyanis a diákok által fejlesztett parabolikus napkollektor a jelenlegi, napenergiát kiaknázó technológiákat lendületesen maga mögé fogja utasítani.

Az új fejlesztés kulcsa egy több mint 3,5 méter átmérőjű tányér, amelyet a csapat tagjai több hét alatt építettek meg. Tükrökből álló belső felületét alumínium csövekhez rögzítették. Az eredmények megdöbbentőek: a fókuszpontban annyi energia koncentrálódik, ami megolvasztja a tömör fémet. Az átlagos napsütés energiáját ezerszeresére erősítő eszköz bemutatóján alkalmából az egyik diák egy táblát emelt a fókuszpontba, ami egy pillanat alatt darabokra égett.

Ha ugyanezt az energiát fekete csöveken át vezetett vízre irányítják, azonnal gőz képezhető, amivel nagy mennyiségű energiát lehet gyorsan mozgósítani, vagy akár épületek fűtéséről gondoskodni.

A módszert kiötlő diákok már létre is hozták a RawSolar nevű céget, amellyel népszerűsíteni szeretnék meglepően hatékony és rendkívül olcsó eszközüket. Terveik szerint ezerszámra árusíthatják majd a napkollektorokat az elkövetkezendő években.

Spencer Ahrens, a csapat egyik tagja szeirnt egyetlen tányér néhány éven belül behozza az árát, szemben a fotovoltaikus napcellákkal, amelyek megtérülési ideje tíz vagy több év is lehet. Ez a tény kulcsfontosságú lehet a technológia elterjesztésének szempontjából.

"Évek óta foglalkozom napenergiával, s eddig ez a legolcsóbb megoldás, amit láttam" - dicsérte tanítványait David Pelly, aki segített a diákok munkájában. "Óriási előnye, hogy kizárólag olyan anyagokból áll, amelyek szinte a világ minden pontján olcsón hozzáférhetőek. A napenergiát kiaknázó eddigi megoldások közül egyiket sem lehetne ilyen egyszerűen és olcsón elterjeszteni globális méretekben."Forrás: www.hvg.hu

Vissza