passzívház

Passzívház
Működési elvek

Cikkek

Megújuló energiaház
2007.06.05.

A hárskúti vályogház tetején napkollektorok és szélgenerátorok, valamint biomassza-kazán hirdeti a 21. századot.
A bakonybeli Hárskúton nincs munkalehetőség, a legközelebbi város, Veszprém is 20 kilométerre van, és ott sem minden falubeli talál magának munkát. Ebben a hatszáz lelket számláló kisfaluban úgy határozott egy mezőgazdászokból, informatikusokból és gépészmérnökökből álló csapat, ezen túl hogy a természet máshol elpocsékolt energiáiból élnek meg.

Vettek némi gyengén termő földet, majd felújítottak egy kétszáz éves, fazsindelyes vályogházat. És nem csak maguk találtak itt elfoglaltságot, de negyven helybélinek is munkát adtak. A hárskúti vályogház tetején napkollektorok és szélgenerátorok hirdetik a 21. századot. Kazánjuk biomassza-tüzelésű, amelyhez a Bakony cserjéi és a kecskenyáj trágyája szolgáltatja az energiát.

Zelenák Adrián a Hárskúti Megújuló Energiaközpont projektvezetője. "Ez megtermeli egy család elektromos szükségletét elektromos áramból - mutatja a ház tetején lévő bonyolult szerkezetet. Néha előfordulhat persze, hogy nem, de így hogy van egy kiegészítő kazán, így megtermeli. Egyébként éves szinten egy ilyen használati melegvíz ellátó berendezés olyan 60-70 százalékban tudja előállítani."

Mint ismeretes, a Bakony talaja nyolcszor kisebb az aranykorona értékű, mint egyes alföldi vidékeké. Ezért a hárskútiak gyorsan növő, igénytelen fákat és bokrokat ültetnek, és évente 7000 tonna faaprítékot termelnek ki. Az apríték egy részét a kecskék eszik meg, a javát pedig az ajkai erőműnek adják el.

Radzik Károly a központ ügyvezetője tájékoztatott a termelésről. "A földterület, amin összesen gazdálkodunk, 250-280 hektár, amely nagyrészét minősíti a Biokontroll Kht., tehát ökotermelők vagyunk. Van hozzá állatlétszámunk is, 70-80 kecskénk van, a Gödöllői Agráregyetemmel közösen egy őshonos magyar kecske génbankot szeretnénk létre hozni."

Régen a kecskét a szegény ember tehenének nevezték. Mára ez a kiskérődző neves Nyugat-európai éttermek étlapján az ínyencségek közé tartozik. Ugyancsak sokan szeretik a tejét, és a belőle készült sajtot. A hárskútiak a falu határában új kecsketelepet, és egy sajtüzemet is építenek, amikkel további munkahelyeket teremtenek. A Hárskúti Megújuló Energiaközpont nem csak magát, és részben Ajkát akarja ellátni. Termékeikkel szeretnének megjelenni a benzinkutaknál is.

Frisch Zoltán a központ gazdaságvezetője szerint még bioüzemanyag előállításán is dolgoznak. "53 hektáron gazdálkodunk növénytermesztésben, gabonaféléket, olajos növényeket termesztünk. Mellette van egy kis ipari növényünk, amit biodieselhez szeretnénk hasznosítani, ez a káposztarepce."

Legfőbb bevételi forrásuk a faapríték. A kecskéből származó hasznot Európai uniós és nemzeti pályázatokkal egészítik ki. Elmondhatják magukról, hogy nekik, a mostoha természeti adottságuk ellenére nem árt se nap, se szél. Legnagyobb erősségük azonban a szellemi energia. És úgy tűnik ötletekből, kifogyhatatlanak. Mert hiába tartja a közmondás, hogy... finoman szólva: tágyából nem lehet várat építeni. Nekik sikerült.

Forrás: www.hirado.hu

Vissza