passzívház

Passzívház
Működési elvek

Cikkek

Fészekrakók - Így készült egy passzív ház
2007.06.06.

Mihály György producer régi álmát valósította meg, mikor a Pilisben passzív házat építtetett, és még filmet is készített róla.

Egyedülálló összefogás eredményeként épült az a környezetbarát passzív ház, melyet a Mihály György által jegyzett "Fészekrakók" mutat be. A ház építése során a szórakoztató-ismeretterjesztő filmben olyan modern környezetbarát technológiákat és ötleteket ismerhetnek meg a nézők, melyek nem csupán Földünket, szűkebb környezetünket, de az egyre dráguló energiaárak mellett pénztárcánkat, épülő otthonunk értékállóságát is védik.

Mihály György producer (ex Multimédia, ex InterCom) régi álmát valósította meg, mikor a Pilisbe költözve olyan házat és filmet alkotott, melynek révén megmutatja: a gazdaságos építkezés, a környezet védelme és az energiatakarékosság együtt él csodálatos, lakható, egészséges és pénztárcánk számára is elfogadható lakásmegoldásokban.

Épült egy ház

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén álló passzív ház tervezése és építése során a legfőbb cél az olcsó, energiatakarékos üzemeltetés és a környezet védelme volt. Az eredmény egy olyan ház, ahol minden kicsit más, mint az eddig megszokott. Elérhető alternatíva lett, hogy nem kell aktív fűtésrendszer, hogy a szellőzőrendszer folyamatosan friss levegőt biztosít, így sosincs por, télen-nyáron jó a klíma, s az – egyre gyakoribb – allergiás tünetek is enyhülnek.

E ház ablakai télen beengedik és benn tartják a nap melegét, nyáron viszont védenek a meleg ellen, de mindig kinn rekesztik a káros sugarakat. A család használati melegvizét a Föld energiája adja. Nem szükséges sem csatorna, sem pedig emésztőgödör, a lakók takarékoskodnak a vízzel: a vegyszerekkel telített szennyvizet megtisztítják, az így nyert "szürke víz" pedig, az esővízzel együtt újra bekerül a ház vízháztartásának körforgásába, részben pedig a növényzet gyökérzónás öntözésére használják.

Készült egy film

Az építkezés másfél évét folyamatosan rögzítő képanyagból egy műfajában és jellegében egyedülálló szórakoztató-ismeretterjesztő film született, amely megjelenése pillanatában aktuálisabb, mint az első képkockák rögzítésekor bárki gondolta volna.

A klímaváltozás riasztóan szaporodó jelei, a hihetetlen tempóban emelkedő energiaárak, a közeljövőben bevezetésre kerülő energiatanúsítvány hírei mind összecsengnek a film legfontosabb üzenetével: amikor házat, otthont építünk magunknak és családunknak érdemes és fontos a megszokottól eltérő utakat keresni.

FilmelőzetesForrás: www.zoldtech.hu

Vissza