passzívház

Passzívház
Működési elvek

Cikkek

Fűtés és hűtés megújuló energiával (Európai Parlament)
Energia - 2006.02.14.

Az energiafogyasztás mintegy fele fűtésre, további egyre növekvő része pedig hűtésre megy. Az unióban jelenleg ezeken a területeken mindössze tíz százalék a megújuló energiaforrások - főleg geotermikus energia, naphő, biomassza - felhasználásának aránya. Ezt 2020-ra megduplázná az unió, miközben 2010-re a teljes energiafogyasztás 12 százalékát kellene megújuló forrásokból fedezni.

Az EP kedden nagy többséggel elfogadott jelentésében felkéri az Európai Bizottságot, hogy "2006. július 31-ig nyújtson be a parlamentnek a fűtésre és hűtésre használt megújuló energiaforrások részesedésének fokozásáról szóló jogalkotási javaslatot".

"A megújuló energiák fűtési és hűtési területen elfoglalt részesedésének növelésével jelentősen hozzá kell járulni az európai energiaellátás biztonságához, a munkahelyteremtéshez és a környezet állapotának javításához" - áll Mechtild Rothe (szocialista, német) által jegyzett jelentésben. A képviselők szerint a megújuló energiák felhasználásának növekvő aránya az EU fűtési és hűtési ágazatának teljes energiafogyasztását, és a háztartási, ipari fogyasztók költségeit is jelentősen csökkenthetné.

A szöveg szerint "a megfelelő technológiák és eljárások gazdaságosságát tömegtermeléssel és tömeges forgalmazással kell felgyorsítani".

A tagállamoktól legkésőbb egy évvel az irányelv hatályba lépése után a fűtés és hűtés megújuló forrásainak kiaknázásáról szóló cselekvési terveket várnak a képviselők. Ezeket a programokat háromévente meg kellene újítani, és be kellene nyújtani a bizottságnak.

A megújuló energiát hasznosító berendezések és a kapcsolódó fűtő és hűtő hálózatok felhasználásának engedélyezése és elterjesztése céljából a tagállamoknak biztosítaniuk kell az adminisztratív és bürokratikus akadályok lebontását, illetve egyéb eszközökkel is támogatniuk kellene az új technológiákra történő átállást - áll a jelentésben.

A tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról is, hogy a közvélemény teljes körű tájékoztatást kapjon a megújuló energiák felhasználási lehetőségeiről a fűtésben és a hűtésben.

A tagállamoknak a szakbizottság szerint ösztönözniük kell az állami szektort, hogy a közbeszerzések során biztosítson elsőbbséget a megújuló energiákból előállított fűtésnek és hűtésnek, különösen az újonnan épített vagy felújított épületeknél.

A képviselők úgy vélték, "az EU-nak ösztönöznie kell a strukturális és kohéziós alapoknak a megújuló fűtés és hűtés támogatására és elősegítésére történő felhasználását".

Olajos: Magyarország szinte egyáltalán nem használ megújuló energiát

A jelentés kedd délelőtti vitájában felszólalt Olajos Péter (néppárti) is. A képviselő azt mondta, az importfüggőség és a kiszolgáltatottság csökkentése érdekében Európának ésszerűsítenie kell energiafelhasználását, a megújuló források növelésével egyidejűleg. Olajos az EP sikerének is tartja, hogy "szélenergia tekintetében az unió már tavaly év végén elérte a 2010-es célt, dinamikusan terjednek a biomassza erőművek, és a bioüzemanyagok térnyerése is látványos".

"Az európai lakásokban jelenleg átlag tíz százalékban használnak megújuló energiát, azonban ez csupán néhány ország - Ausztria, Németország, Görögország - kiemelkedő teljesítményének köszönhető. Mások, köztük hazám szinte egyáltalán nem használ megújuló energiát, nem támogat ilyen beruházást, nincsenek kormányzati programok, sőt inkább adminisztratív akadályokat emelnek" - fogalmazott a képviselő.

Vissza