passzívház

Passzívház
Működési elvek

Cikkek

 

Napenergia: Mennyi támogatás igényelhető?
2008.07.25.
Nagyobb állami támogatást szorgalmaznak a napenergia, mint alternatív energiaforrás elterjesztésének elősegítésére a napenergiával foglalkozó cégek vezetői. A cégek a múlt héten zárult Renexpo energetikai szakkiállításon számos új terméket mutattak be, amelyek a napenergia hatékony hasznosítását szolgálják.


 

A fémet is megolvasztja az úk napkollektor
2008.07.22.
A dübörgő napenergia-ipar hullámait szeretné meglovagolni amerikai diákok új fejlesztése, egy új napkollektor, amely olyan erősen koncentrálja az energiát, hogy még a fémet is képes megolvasztani.


 

Megéri-e a napkollektor?
2007.06.12
Milliós beruházást jelent, ha egy családi ház meleg vizét napenergiával állítjuk elő úgy, hogy még a fűtés havi költségét is csökkenteni akarjuk. A HVG Ingatlanmenedzser kiszámolta, hogy egy átlagos napkollektoros rendszer mennyi idő alatt térül meg.Fészekrakók - Így készült egy passzív ház
2007.06.06.
Mihály György producer régi álmát valósította meg, mikor a Pilisben passzív házat építtetett, és még filmet is készített róla.


Megújuló energiaház
2007.06.05.
A hárskúti vályogház tetején napkollektorok és szélgenerátorok, valamint biomassza-kazán hirdeti a 21. századot.
A bakonybeli Hárskúton nincs munkalehetőség, a legközelebbi város, Veszprém is 20 kilométerre van, és ott sem minden falubeli talál magának munkát. Ebben a hatszáz lelket számláló kisfaluban úgy határozott egy mezőgazdászokból, informatikusokból és gépészmérnökökből álló csapat, ezen túl hogy a természet máshol elpocsékolt energiáiból élnek meg.


Megújuló energiaforrás-e az erdeinkből származó fa?
2007.06.01
A villamos energia törvény tervezete szerint a jövőben nem támogatandó a hazai erdészeti fakitermelésből származó faanyag felhasználásával történő villamosenergia-termelés.


Agyontámogatott megújulók
2007.05.29.
Európai összehasonlításban is elmarad a lehetőségektől a biomassza-felhasználásunk A hazai biomassza-potenciál 200–320 PJ/év, miközben Magyarország teljes primerenergia-felhasználása tavaly 1155 PJ volt. Vagyis összességében igen jelentős forrásaink vannak, ám a tényleges felhasználás ennél lényegesen kevesebb.


Fűtés és hűtés megújuló energiával (Európai Parlament)
2006.02.14.
Az energiafogyasztás mintegy fele fűtésre, további egyre növekvő része pedig hűtésre megy. Az unióban jelenleg ezeken a területeken mindössze tíz százalék a megújuló energiaforrások - főleg geotermikus energia, naphő, biomassza - felhasználásának aránya. Ezt 2020-ra megduplázná az unió, miközben 2010-re a teljes energiafogyasztás 12 százalékát kellene megújuló forrásokból fedezni.

 

Ötszörösére nőhet a tengeri szélparkok kapacitása
2007-12-27
Világszerte öt év alatt akár 150 milliárd dollárt is elkölthetnek a szélparkok bővítésére, számuk növelésére.


 

Megspórolt energiatakarékosság
Népszabadság • Munkatársunktól • 2007. december 11.
Legkésőbb december 15-én, szombaton éjfélig lehet postázni azokat a pályázatokat, melyekben a lakásfelújítók energiatakarékossági vagy megújuló energiás támogatást igényelnek az államtól.