passzívház

Passzívház
Működési elvek

Amit tudni kell

Nagyon sok weboldal nyújt bőséges információt termékekről, beleértve a specifikációkat, teszt adatokat és mélységekbe menő installációs leírásokat. Ez a napenergia-szakértőknek nagyon jó, de egy átlagos embernek, akit pusztán az érdekel, hogyan melegíthetné napenergiával saját családi házában a vizet, ezek az információk túlságosan műszakinak tűnhetnek.

 

Weblapunk célja, hogy a laikusok nyelvén nyújtson információt a megújuló energiák kihasználásának lehetőségeiről, tehát egy kis türelemmel olvasva bárki megértheti, miről is van szó.

 

Vágjuk bele...

 

Mennyibe kerül?

Mennyi idő alatt térül meg?

Mennyire éri meg?

Ezeket a kérdéseket naponta teszik fel nekünk...

Azt gondolom és meggyőződésem, hogy pár év múlva azt kérdezik majd az emberek:

 

"Uram, mennyi idő alatt szerelik be?"

 

A megújuló energiák olyan tartós energiaforrások, amelyek emberi léptékkel mérve kimeríthetetlenek. Például a nap energiája előreláthatólag még további öt milliárd évig áll rendelkezésünkre. A megújuló energiaforrások, tehát valós lehetőséget nyújtanak a jövőt illetően.

Hazánk területén a napfénytartam éves összege átlagosan 1750 - 2050 óra között alakul, ami elegendő a melegvíz igényünk energiaszükségletének nagy részének fedezésére. A napfénytartam, általában a Dél-Alföldön és Baranyában éri el a maximumát, míg minimuma az Alpokalján és az ország észak-keleti részén van.

 

Fűtés és melegvíz drága energiaszámlák nélkül?

 

Erre csak a megújuló energiák képesek. A hagyományos energiahordozókkal ellentétben a napenergiával előállított hőtermelés költsége évről évre kedvezőbben alakul. Ehhez hozzájön még, hogy a fosszilisenergiaforrás (szén, olaj, gáz, stb.) készleteink belátható időn belül előbb-utóbb kimerülnek. Ezért az új utakon járó, tartós energiatermelésre egyre nagyobb igény mutatkozik. A megújuló energiaforrások jövője biztos, és független az egyre növekvő energiaáraktól.

 

 

Előbb vagy utóbb, de inkább előbb, az épületektől el kell venni a gázt, mert szüksége van az autóknak arra, hogy minél tovább használhassuk azokat. Az épületeket lehet fűteni szinte mindennel. Szénnel, fával, napenergiával, atomenergiával, szélerőművekkel, hőszivattyúval, vagy ezek kombinációival. Az autókat, hajókat, a repülőket viszont elég nehéz elektromos vezetékre kötni, vagy fatüzeléssel működtetni.

 

A biztos jövő tehát az alternatív energiák mellett az atomenergia, és az őt segítő különböző megújuló energiák.

 

Vizsgáljuk meg az árakat ma Magyarországon, Németországban, és nézzük meg a várható energiatendenciákat! Jól látni, hogy a magyarországi villanyárak a nemzetközi elektromos árakkal megegyeznek. Ha megvizsgáljuk a propán-bután gáz árát, azt tapasztaljuk, hogy lassan drágább nálunk, mint az EU-országokban.

 

A gáz ára Magyarországon

(2006. augusztus)

84,27 Ft/m3

Németországban 0,56 EUR,

azaz -->

148 Ft/m3

A villanyáram ára Magyarországon

(2006. augusztus)

37,68 Ft/kWh

Németországban 0,123 EUR,

azaz -->

32, 00 Ft/kWh
Forrás: www.eh.gov.hu (kisfogyasztó)

 

A fent említettekből és az elmúlt évek tapasztalataiból a következőket lehet leszűrni:

 

1. Várhatóan az elektromos áram ára a következő években minimálisan emelkedik, hiszen mindennel, atommal, szénnel, széllel, nappal elő lehet állítani, így azután az ára évente nem érheti el a 10%-os áremelést.

 

2. A gáz ára viszont az EU árszintre, tehát közel háromszorosára kell emelkedjen 2007. júliusáig. Addigra az EU-országok is minimum 20%-ot, ha nem többet emelnek a mai árszinthez képest. Mindannyian ki vagyunk szolgáltatva az orosz gáznagyhatalomnak, azt a csapot sajnos nagyon könnyen el lehet zárni.

 

Egyszóval figyelembe véve a Gazprom helyzetét és kijelentéseit, valamint, hogy az egyre bővülő ázsiai piac felvásárolja az amúgy is kevés gázkészleteket, várhatóan nagyon rövid időn belül nem jut gáz az épületeknek. Azt a kevés készletet, amit kapunk, biztosítani kell a közlekedési eszközöknek.

 

A gáz ára Magyarországon a kinti áremelés és az euró értékének növekedése miatt elérheti a mai hazai ár négyszeresét, a 200 Ft/m3-t. Ezt is ki fogjuk fizetni, mert nincs más megoldásunk.

 

Tudom, hogy a magyar mindig a csodákban hisz,

pedig végre már be kellene látnunk, hogy

csodák nincsenek.