Napenergia

Passzívház
Működési elvek

Megújuló energiák » Napenergia

Napenergia

A napenergia a tudomány mai állása szerint kimeríthetetlen és a legtisztább energiaforrások egyike. Használatakor nem keletkezik környezetkárosító gáz, radioaktív hulladék stb. A napsugárzás szűk félóra alatt több energiát ad a Föld felszínére, mint amennyit az emberiség egy teljes évben felhasznál, és mindezt teljesen ingyen.
A hőenergia megfelelő építőanyagok és építészeti kivitelezés segítségével alkalmas épületek passzív fűtésére, vagy közvetlenül a háztartások által használt víz felmelegítésére. A napenergiával működő vízmelegítő rendszerek manapság már sok régióban jelentenek kiegészítő megoldást, vagy alternatívát a villany- és gázbojlerek mellett, illetve helyett.

 

A napkollektor melegvizet állít elő napenergia felhasználásával. A napkollektor által előállított melegvizet a háztartásokban többnyire fürdéshez és mosogatáshoz használják, de rá lehet vele segíteni a fűtésre is, és még az is előfordul, hogy uszoda vizét melegíti napkollektor. A napkollektor és a napelem között ránézésre nincs túl sok különbség, ezért gyakran összetévesztik őket. A napkollektor melegvizet, a napelem pedig elektromos áramot állít elő napenergia felhasználásával. Ennek megfelelően fizikai működésében is különbözik a napkollektor és a napelem.

 

 

Újra elment egy nap.

Újra lement a nap.

 

A fűtési szezon végén érdemes számvetést készíteni. Évről évre mennyit emészt fel a családi ház vagy lakás éves fenntartása. Napkollektor nélkül egy 150 m2 alapterületű ház a jelenlegi energiaárakon

3 év alatt

elfüstöli a rávaló 15-20 m2-es kollektor árát.

 

 

Egy napkollektor - leegyszerűsítve - úgy működik, mint egy napra kitett locsolótömlő. A napsugarak felmelegítik a kollektorban lévő hőhordozó folyadékot. A felmelegedett folyadékot egy keringtető szivattyú továbbítja a tárolótartályba. A tárolótartályban lévő hőcserélőben a hőhordozó folyadék átadja a hőt a víznek. A lehűlt hőhordozó folyadékot a szivattyú visszairányítja a kollektorba, ahol újabb hőmennyiséget vesz fel. Rossz idő esetén, amikor nem áll rendelkezésre elegendő napenergia, az Ön gázkazánja ráfűt és felmelegíti a vizet. Ezáltal a rendszer folyamatos, időjárástól független melegvíz ellátást biztosít.

 

A napkollektor-felületnek a lehető legpontosabban illeszkednie kell az adott háztartás melegvízigényéhez - ez biztosítja az optimális eredményt, és a lehető legnagyobb energia hasznosítást. Kiindulási pontként egy főre átlagosan napi 40 liter melegvízigénnyel számolunk, ennek megfelelően fejenként 1,2 m2 napkollektor-felületre lesz szükség.

 

 

A rendszerhez sem elektromos áram, sem más segédenergia nem szükséges. A vásárló megveszi az elemeket, körülbelül 1 óra alatt összerakja, és 12 hónapból 9 hónapig ingyen van melegvize. A berendezés továbbfejlesztett változatát már szakembernek kell összeraknia, de akár egy kórház vagy irodaépület melegvíz-előállítása is biztosítható ezzel a rendszerrel.

 

 

BÍZZON ABBAN AMI TERMÉSZETES!